SIMPOZIJ POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA HEPATITISA 2018. NA KLINICI ZA INFEKTIVNE BOLESTI “DR. FRAN MIHALJEVIĆ“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2018. naša je udruga, već tradicionalno, sudjelovala na Simpoziju povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa koji je održan dana 13.07.2018. u Klinici za infektivne bolesti "Dr. F. Mihaljević" u Zagrebu od 10:00 – 14:00 h, a u organizaciji Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH, Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog društva za infektivne bolesti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), European Liver Patients Association (ELPA-e), Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa (HEPATOS), Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.
 
Program je uključivao sljedeća zanimljiva predavanja:
Tatjana Nemeth-Blažić , dr. med., spec epidemiolog, HZJZ: Epidemiologija virusnih hepatitisa u Hrvatskoj
Jelena Matuzović, dr. med.,  HZZO: Liječenje hepatitisa C u Hrvatskoj
prof.dr.sc. Adriana Vince, dr. med.,  spec. infektolog, Pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta Odjela za virusni hepatitis, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević„: Zašto trebamo Nacionalnu strategiju za kontrolu virusnih hepatitisa
izv.prof.dr.sc. Tajana Filipec-Kanižaj, dr. med, spec. internist – gastroenterolog, Pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti, KB Merkur: Mikroeliminacija hepatitisa C u populaciji bolesnika s transplantiranom jetrom
Tatjana Reić, ELPA, Hepatos: EU perspektiva za oboljele od hepatitisa C
Maja Erceg, HUHIV: Može li to biti hepatitis C?
 
Nakon uvodne riječi čuli smo izlaganje dr. Nemeth-Blažić o epidemiologiji virusnih hepatitisa u Hrvatskoj. Zatim je gđa.Matuzovic iz HZZO govorila o liječenju hepatitisa C u Hrvatskoj novim lijekovima te o dostupnosti istih. Nakon toga  smo čuli izlaganje prof.dr.sc. Adriane Vince koja je govorila o globalnoj i nacionalnoj strategiji u borbi protiv virusnih hepatitisa, te između ostalog naglasila koliko je važna koordinacija između liječnika i civilnih udruga u ostvarivanju ciljeva strategije. Prof.dr.sc. Filipec - Kanižaj je govorila na temu mikroeliminacije hepatitisa C kod bolesnika sa transplantiranom jetrom. Gda. Tatjana Reić, Predsjednica ELPA - e govorila je o perspektivi za oboljele od hepatitisa u EU, a Simpozij  je izlaganjem  završila Maja Erceg iz HUHIV - a nakon čega se uz kavu vodila diskusija o onome sto smo mogli čuti.
 
Na simpoziju smo i ovaj put dobili puno novih informacija kako o novim lijekovima, tako i o aktivnostima i ciljevima zdravstvenih djelatnika i civilnih udruga a u svrhu eliminiranja virusnih hepatitisa do 2030.g., što je globalni cilj Svjetske zdravstvene organizacije.