HIV činjenice

 1. HIV-bolest je dugotrajna zaraza koja počinje ulaskom virusa humane imunodeficijencije (HIV) u krvotok; tijekom vremena dolazi do postupnoga uništavanja imunolosnoga sustava i pojave različitih bolesti.
 2. AIDS/SIDA se javlja u uznapredovaloj i kasnoj fazi HIV-bolesti.
 3. AIDS/SIDA je uzrokovana HIV-om.
 4. HIV-bolest je zarazna bolest.
 5. HIV zasad ne možemo iskorijeniti iz tijela; djelotvornoga cjepiva zasad nema.
 6. Vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje (HAART od engl. highly active antiretroviral treatment) suzbija umnožavanje HIV-a, oporavlja oštećeni imunitet, sprečava pojavu bolesti koje označuju nastup AIDS-a, i znatno produljuje život.
 7. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a, u neliječene osobe prođe u prosjeku 10 godina.
 8. HIV se najčešće prenosi: spolnim odnosom sa zaraženom osobom; zajedničkim korištenjem igala i šprica pri uzimanju droge; sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja
 9. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom i godinama nema simptome.
  Osobe zaražene HIV-om mogu, ne znajući za svoju bolest, širiti infekciju.

Danas postoje učinkovite mjere zaštite i liječenja:

 1. Sami možete odlučiti hoćete li se izložiti većem ili manjem riziku zaraze: ako odlučite izbjegavati zarazu primjenom prezervativa, rizik će biti tako nizak da se ne morate brinuti.
 2. Mjere zaštite su jednostavne primjenjujte ih stalno.
 3. Redovitim uzimanjem lijekova postići će se nemjerljiva količina virusa u krvi, tako da danas pretpostavljamo kako je s HIV-om moguće doživjeti gotovo normalnu starost.

Imajte na umu tri osnovne činjenice o zaštiti od HIV-a:

 1. Nemojte imati spolni odnos bez prezervativa (osim u obostrano vjernom odnosu)
 2. Nemojte rabiti drogu ubrizgavajući je iglom (ili ako se ne možete odviknuti od droge, nikad nemojte rabiti igle i šprice što su ih koristile druge osobe).
 3. Zaštitite sebe, a tim štitite i svoga partnera. Štititi se od HIV-a možemo i solidarnošću s onima koji su već oboljeli.