EUROPSKI PROLJETNI TJEDAN TESTIRANJA NA HEPATITIS I HIV (15.05. – 22.05. 2020.) AKCIJA DOBROVOLJNOG , ANONIMNOG I BESPLATNOG SAVJETOVANJA I TESTIRANJA NA HEPATITIS I HIV NA OTOKU RABU

U tjednu od 15. svibnja do 22. svibnja 2020. održava se ovogodišnji Europski proljetni tjedan testiranja (#SpringTestingWeek) sa svrhom povećanja pristupa testiranju na HIV i virusne hepatitise te sa svrhom povećanja svijesti o prednostima ranog testiranja i postavljanja rane dijagnoze na te bolesti.
 
Proljetni tjedan testiranja organizira europska inicijativa „Europski tjedan testiranja“ koja ujedinjuje 600-tinjak organizacija (zdravstvenih, u zajednici ili političkih organizacija) iz 53 države diljem Europe sa zajedničkim ciljem da se u jednom tjednu godišnje povećaju napori testiranja i promicanja svijesti o prednostima ranog testiranja. Inicijativa je, od svog početka 2013. godine, značajno
napredovala i postala široko priznati europski događaj te je unazad tri godine svoje aktivnosti proširila na organiziranje dva Europska tjedna testiranja godišnje, proljetni u svibnju i jesenski u studenom.
 
Slogan inicijative Europskog tjedna testiranja je Testiraj. Liječi. Spriječi., kako bi potaknula osobe koje se nalaze u riziku od HIV-a i/ili hepatitisa da saznaju svoj status što ranije budući da je napredak u liječenju HIV-a doveo do toga da HIV pozitivne osobe danas mogu očekivati normalni životni vijek, a oni oboljeli od hepatitisa C mogu se u potpunosti izliječiti.
 
U Hrvatskoj, od samih početaka inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, mreža Zavoda za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu i mnoštvo civilnih organizacija, podržavaju ovu inicijativu i aktivno doprinose njenim ciljevima osiguravajući dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje, razgovore sa stručnjacima i procijenu rizika pa tako i udruga „ HEPATOS RIJEKA „
U prostoru udruge „ HEPATOS RIJEKA „, našem Centru za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na hepatitis B, C i HIV, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko –goranske županije, Odjelima epidemiologije i mikrobiologije, savjetovanje i testiranje se provodi anonimno i besplatno za sve zainteresirane s naglaskom na skupine rizičnog ponašanja i tijekom cijele godine.
 
U sklopu ovogodišnjeg Europskog proljetnog tjedna testiranja na hepatitis i HIV koji traje od 15.05. – 22.05.2020.g., u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjelom epidemiologije, i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – Ispostava Rab, omogućili smo zainteresiranim građanima na Rabu da se tijekom ovog tjedna, dobrovoljno, anonimno i besplatno posavjetuju i testiraju na hepatitis B, C i HIV.
 
Obzirom na novonastalu situaciju epidemije COVID-19 u Hrvatskoj, sve zaineteresirane za testiranje molimo za prethodnu telefonsku najavu i dogovor o terminu na broj rapske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 051/776-924 , radnim danom od 07.00 do 15.00 sati.
 
Zahvaljujemo na suradnji i kooperativnosti našim vrijednim rapskim suradnicima.