31.8. MEĐUNARODNI DAN SVIJESTI O PREDOZIRANJU

Svake godine 31 kolovoza obilježavamo Međunarodni dan svijesti o predoziranju (IOAD) čime želimo podići svijest o problemu predoziranja, smanjiti stigmu umrlih zbog predoziranja drogom. 
 
Osim što se prisjećamo onih koji su izgubili svoju životnu bitku zbog problema s drogom, to je prigoda i da poduzmemo što bolje mjere kako bi u konačnici eliminirali predoziranje kao razlog smrtnosti osoba s problemom uzimanja droga.
 
Mnogi ljudi se predoziraju u prisustvu svojih partnera ili vršnjaka. Osnaživanje prijatelja, obitelji, ali i slučajnih prolaznika da učinkovito djeluju, prije nego što hitne službe stignu na mjesto događaja, može spasiti živote. Programi za prevenciju predoziranja, koji kombiniraju obuku iz prve pomoći s osiguravanjem antidota naloksona za 'povrat u život', bili su započeti u Europi krajem 1990-ih. 
 
Sada su dostupni na lokalnoj ili nacionalnoj razini u 12 europskih zemalja, a nalokson 'za kod kuće' (take-home naloxone) usmjereni su prema rizičnim konzumentima opioida i za one koji mogu biti svjedoci predoziranja.
 
Međunarodni dan podizanja svijesti o predoziranju širi poruku o tragediji smrti od predoziranja drogom i o tome da se predoziranje drogom može spriječiti.
 
Danas je vrijeme da se prisjetimo onih kojih više nema. Danas je vrijeme da djelujemo. Danas i svaki drugi dan.