Kako se HIV prenosi?

Tri su glavna puta prijenosa infekcije: spolni, putem krvi i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja. HIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Ako tijekom spolnoga odnosa dođe do kontakta sluznice (npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom i cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a. Infekcija se na taj način može prenijeti i s muškarca na ženu i sa žene na muškarca, te između muškaraca u homoseksualnom odnosu.

Drugi važan put prijenosa je putem krvi. Najčešće se radi o intravenskim korisnicima droga, koji rabe zajednički pribor (igle i šprice) za ubrizgavanje droge. Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih pripravaka je danas, u zemljama gdje se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme, gotovo eliminirana. Moguć je prijenos HIV-a i presađivanjem organa i umjetnom oplodnjom, no testiranjem davatelja organa i sperme taj rizik praktično više ne postoji. Ako zdravstveni radnici nepažljivo rukuju iglama te se ubodu na iglu, koja je prethodno rabljena u zaraženih bolesnika, može također doći do za raze HIV-om.

Treći put prijenosa je sa zaražene majke na dijete. Smatra se da do prijenosa infekcije najčešće dolazi tijekom porođaja, rjeđe u samoj trudnoći, no dojenče se može zaraziti i majčinim mlijekom.