"HEPATOS RIJEKA" OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2020.

Danas, 07.04., obilježava se Svjetski dan zdravlja.
 
Kao i uvijek do sada u naših deset godina, namjeravali smo ga i dogovorili obilježiti brojnim aktivnostima. Bilo je u planu prikazivanje naše edukativne predstave za mlade „LUCIJINA PRIČA„ za učenike srednje škole „Antuna Barca„, Crikvenica (03.04.), noćnim outreachom na popularnim mjestima okljupljanja mladih uz dijeljenje edukativnih materijala i kondoma u suradnji s CroMSIC – om Rijeka (04./05.04.) te akcijom dobrovoljnog, besplatnog i anonimnog savjetovanja i testiranja na hepatitis i HIV za zainteresirane građane (09.04.) u suradnji s Odjelima epidemiologije i mikrobiologije NZJZ PGŽ.
 
Na žalost, zbog trenutne situacije pandemije Corona virusa te restrikcija vezanih uz to, spriječeni smo zamišljene aktivnosti trenutno provesti. Nadamo se da će se situacija što brže smiriti te da ćemo zamišljene aktivnosti što prije realizirati u nekom drugom terminu.
 
Do tada, virtualno vas informiramo o Svjetskom danu zdravlja te par riječi koje se odlično uklapaju u trenutnu situaciju i daju materijala za razmišljanje.
 
Svjetski dan zdravlja je globalni dan svijesti o zdravlju koji se svake godine obilježava 7. travnja, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i drugih srodnih organizacija.
 
1948. godine WHO je održao Prvu svjetsku zdravstvenu skupštinu. Skupština je odlučila da se svake godine, 7. travnja, obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Organizacija ga doživljava kao priliku da se svake godine skrene pozornost širom svijeta na temu od velikog značaja za globalno zdravlje. SZO na taj dan organizira međunarodna, regionalna i lokalna događanja vezana uz određenu temu. Svjetski dan zdravlja priznaju razne vlade i nevladine organizacije koje su zainteresirane za javnozdravstvena pitanja, koje također organiziraju aktivnosti i ističu svoju podršku u medijskim izvještajima, kao što je Global Health Council.
 
Svjetski dan zdravlja jedna je od osam službenih svjetskih zdravstvenih kampanja koje obilježava WHO, zajedno sa Svjetskim danom protiv tuberkuloze, Svjetskim tjednom imunizacije, Svjetskim danom malarije, Svjetskim danom bez duhana, Svjetskim danom AIDS-a, Svjetskim danom darivatelja krvi i Svjetskim danom hepatitisa.
Poruka Svjetskog dana zdravlja je jednostavna: omogućiti ljudima pristup zdravstvenoj skrbi bez perspektive financijskih teškoća i to bez obzira odakle potječu; Afrike, Azije, Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Europe, Australije. Ono što je važno za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), jest da postoji Zdravlje za sve.
To ima i svojih razloga. WHO tvrdi, slijedeći bezbroj studija, da će zemlje koje ulažu u univerzalnu zdravstvenu zaštitu uložiti u svoj ljudski kapital. Doista, pristup bazičnoj skrbi i financijskoj zaštiti
ne samo da će zaista poboljšati nečije zdravlje i životni vijek, nego će također zaštititi zemlje od epidemija, smanjiti siromaštvo i rizik od gladi, stvoriti radna mjesta, pokrenuti ekonomski rast i povećati ravnopravnost spolova.
 
#ostanidoma