EUROPSKI PROLJETNI TJEDAN TESTIRANJA NA HEPATITIS I HIV (14.05. – 21.05. 2021.) - AKCIJA DOBROVOLJNOG , ANONIMNOG I BESPLATNOG SAVJETOVANJA I TESTIRANJA NA HEPATITIS C U PROSTORU UDRUGE "HEPATOS RIJEKA"

U tjednu od 14. svibnja do 21. svibnja 2021. održava se ovogodišnji Europski proljetni tjedan testiranja (#SpringTestingWeek) sa svrhom povećanja pristupa testiranju na HIV i virusne hepatitise te sa svrhom povećanja svijesti o prednostima ranog testiranja i postavljanja rane dijagnoze na te bolesti.
Proljetni tjedan testiranja organizira europska inicijativa „Europski tjedan testiranja“ koja ujedinjuje 600-tinjak organizacija (zdravstvenih, u zajednici ili političkih organizacija) iz 53 države diljem Europe sa zajedničkim ciljem da se u jednom tjednu godišnje povećaju napori testiranja i promicanja svijesti o prednostima ranog testiranja. Inicijativa je, od svog početka 2013. godine, značajno napredovala i postala široko priznati europski događaj te je unazad tri godine svoje aktivnosti proširila na organiziranje dva Europska tjedna testiranja godišnje, proljetni u svibnju i jesenski u studenom.
Slogan inicijative Europskog tjedna testiranja je Testiraj. Liječi. Spriječi., kako bi potaknula osobe koje se nalaze u riziku od HIV-a i/ili hepatitisa da saznaju svoj status što ranije budući da je napredak u liječenju HIV-a  doveo do toga da HIV pozitivne osobe danas mogu očekivati normalni životni vijek, a oni oboljeli od hepatitisa C mogu se u potpunosti izliječiti.
U Hrvatskoj, od samih početaka inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, mreža Zavoda za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu i mnoštvo civilnih organizacija, podržavaju ovu inicijativu i aktivno doprinose njenim ciljevima osiguravajući dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje, razgovore sa stručnjacima i procijenu rizika pa tako i udruga „HEPATOS RIJEKA„.
U prostoru udruge „HEPATOS RIJEKA„, našem Centru za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na hepatitis B, C i HIV, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko –goranske županije, Odjelima epidemiologije i mikrobiologije, savjetovanje i testiranje se provodi anonimno i besplatno za sve zainteresirane s naglaskom na skupine rizičnog ponašanja i tijekom cijele godine.  
Ove godine, u sklopu ovogodišnjeg Europskog proljetnog tjedna testiranja na hepatitis i HIV koji traje od 14.05. do 21.05.2021., u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odjelom epidemiologije, 20.05.2021. (četvrtak), od 13.00 do 15.00 h, udruga "HEPATOS RIJEKA" organizira akciju dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja na hepatitis C, brzim testerima, uz savjetovanje sa specijalistom epidemiologom, Doroteom Gastović - Bebić, dr.med., spec. epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo Prrimorsko - goranske županije za sve zainteresirane građane.